Sıkça Sorulan Sorular
Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik’teki tanıma göre eczacının görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir.
a) Hastalıkların teşhis ve tedavisi ile hastalıklardan korunmada kullanılan tabii ve sentetik kaynaklı ilaç hammaddelerinin elde edilmesini ve bu hammaddelerden değişik farmasötik tipte ilaçların hazırlanmasını ve hastaya sunulmasını sağlar.
b) İlacın analizlerini yapar.
c) İlacın farmakolojik etkisinin devamlılığı ile emniyeti, etkililiği ve maliyeti bakımından gözetimini sağlar.
ç) İlaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğini sağlar.
d) İlaç kullanımına bağlı sorunlar hakkında hastaları bilgilendirir ve çıkan sorunların bildiriminin yapılmasına ilişkin faaliyetleri yürütür.
e) Kozmetik imalathanesi, ilaç AR-GE merkezi, ecza deposu gibi müesseseleri açabilir veya bu tür resmî ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilir.
Eczacılık Fakültesi mezunları; serbest eczanede çalışmanın yanı sıra kamu ve özelde hastane eczanelerinde, ilaç endüstrisinde, kozmetik sanayinde, ecza depolarında, akademik eczacı olarak Eczacılık Fakültelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gibi kamu kurumlarında, analiz laboratuvarlarında, ilaç ve zehir merkezlerinde, uzman eczacı olarak klinik eczacılık ve fitofarmasi alanlarında hastanelerde olmak üzere pek çok farklı alanda çalışma olanağına sahiptir.
Eczacılık eğitimi; 5 (beş) yıllık teorik ve uygulama eğitimlerinin yanı sıra yoğun staj dönemlerinden oluşan bir eğitimdir. Gerekli AKTS’nin tamamlanmasının ardından öğrencilere “Eczacılık Fakültesi Lisans Diploması” verilir. Fakültede üç bölüm olmasına rağmen tek bir program olarak Eczacılık Programı’nda mezuniyet yapılmaktadır. Eğitim süresince öğrenciler bu anabilim dalları tarafından verilen dersleri alarak mezun olurlar.
Fakülte; Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü ve Eczacılık Teknolojisi olmak üzere 3 (üç) bölüm ve bu bölümlerin altında anabilim dallarından oluşmaktadır.
Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü; Analitik Kimya Anabilim Dalı, Biyokimya Anabilim Dalı, Eczacılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı ve Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan oluşmaktadır.
Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü; Farmakoloji Anabilim Dalı, Farmasötik Kimya Anabilim Dalı, Farmakognozi Anabilim Dalı, Klinik Eczacılık Anabilim Dalı, Eczacılık İşletmeciliği Anabilim Dalı ve Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı’ndan oluşmaktadır.
Eczacılık Teknolojisi Bölümü ise; Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı, Radyofarmasi Anabilim Dalı ve Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı’ndan oluşmaktadır. Ayrıca Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı’nın altında Kozmetoloji Bilim Dalı ve Biyofarmasötik ve Farmakokinetik Bilim Dalları bulunmaktadır.
Eczacılık Fakültenizin eğitim dili nedir ve hazırlık programı bulunmakta mıdır?
Eczacılık Fakülte’mizin eğitim dili Türkçe’dir. Eğitimimizde hazırlık programı bulunmamaktadır.
Süleyman Demirel Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden lisans diploması alabilmek için öğrencilerin ilgili yönerge hükümlerine göre düzenlenen stajlarını başarıyla tamamlamış olmaları zorunludur. Eczacılık diplomalarının ve bu mesleğe sahip kişilerin mesleki yeterliklerinin tanınabilmesi için Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin kamuya açık bir eczanede ya da hastanede bir eczacının denetiminde, ilaç üretim tesisi, tıbbi malzeme üretim tesisi, kozmetik imalathanesi ve/veya bu üretim alanlarıyla ilgili AR-GE merkezlerinde staj yapmaları gerekir.
Staj eğitim-öğretimi Staj I, Staj II, Staj III ve Staj IV olmak üzere dört dönemden oluşmaktadır. Staj I’i yapacak öğrenciler 4. yarıyıl dönem sonuna kadar, Staj II’yi yapacak öğrenciler 6. yarıyıl dönem sonuna kadar, Staj III’ü yapacak öğrenciler 8. yarıyıl dönem sonuna kadar, Staj IV’ü yapacak öğrenciler ise 9. ve/veya 10. yarıyıl dönem başında staj komisyonuna başvurmak zorundadır.
Staj I: Eczacılık Fakültesi lisans eğitiminin 4. yarıyıl sonundaki yaz döneminde 1 ay (20 iş günü) süre ile yapılan stajdır. Öğrenci staj yerini kendisi belirleyebilmektedir.
Staj II: Eczacılık Fakültesi lisans eğitiminin 6. yarıyıl sonundaki yaz döneminde 1,5 ay (30 iş günü) süre ile yapılan stajdır. Öğrenci staj yerini kendisi belirleyebilmektedir.
Staj III: Eczacılık Fakültesi lisans eğitiminin 8. yarıyıl sonundaki yaz döneminde 1,5 ay (30 iş günü) süre ile yapılan stajdır. Öğrenci staj yerini kendisi belirleyebilmektedir.
Staj IV: Eczacılık Fakültesi lisans eğitiminin 9. ve/veya 10. yarıyılında, Isparta il sınırları içinde 3 ay (60 iş günü) süre ile yapılan stajdır.
Süleyman Demirel Üniversitesi Eczacılık Fakültesi olarak; öğrencilerimizin alması zorunlu derslerinin yanı sıra mesleki gelişimlerini artırmak için pek çok seçmeli derse sahibiz. Öğrencilerimiz eğitim süresince mesleki bilgi ve gelişimlerini artırmak amacıyla anabilim dallarımız tarafından verilen “İyi Laboratuvar Uygulamaları, Beslenme Biyokimyası, Bitkisel Çaylar, İlaç ve Kozmetiklerde Mikrobiyolojik Kontrol, İlaç Etkin Madde Sentez Tasarımı, Takviye Edici Gıdalar ve Nutrasötikler” gibi pek çok dersi seçebilmektedir.
Ayrıca öğrencilerinin sosyal ve kültürel gelişimlerine önem veren bir fakülte olarak mesleki semeli derslerin yanı sıra sosyal/kültürel seçmeli dersleri de bünyemizde bulundurmaktayız. “Etkili Sunum Teknikleri, Eczacılıkta Topluma Hizmet Uygulamaları, Psikolojiye Giriş ve Bilim Tarihi” gibi seçmeli derslerimiz sosyal/kültürel seçmeli derslere örnek olarak verilebilir.
Fakültemizde birinci sınıfa başlayan öğrencilerimiz ile yaptığımız “Beyaz Önlük Giyme Töreni”nin yanı sıra pek çok etkinlik yapılmaktadır. 2020 yılında yaşanan pandemi döneminde bile öğrencilerimiz ile iletişimimizi yapmış olduğumuz webinarlar sayesinde sürdürdük ve başarılı seminerler gerçekleştirdik. Webinar programlarımız meslekte etkili isimlerin katkıları ve sosyal anlamda başarılı kişilerin vereceği eğitimler ile sürdürülecektir.
Fakültemize ait öğrenci topluluklarımız, öğrencilerimiz ile aktif şekilde etkinlikler planlamakta ve öğrencilerin paylaşımlarını artırmaktadır. Ayrıca Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesindeki yüzden fazla öğrenci topluluğuna katılarak keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
Fakültenize nasıl yatay geçiş yapabilirim?