Fakültemizi tercih etmeyi planlayan aday öğrenciler için bilgilendirme;

Süleyman Demirel Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 28261 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 16.03.2012 tarihinde kurulmuştur. 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında ilk defa öğrenci alımına başlayan fakültemiz bu yıl ilk mezunlarını vermiştir.

Eczacılık eğitimi; 5 yıllık teorik ve uygulama eğitimlerinin yanı sıra staj dönemlerinden oluşan bir eğitimdir. Eğitim modelimiz bir yılda 2 dönemden ve normal öğretim şeklinden oluşmaktadır. Eczacılık Fakülte’mizin eğitim dili Türkçe olarak sürdürülmektedir dolayısıyla eğitimimizde hazırlık programı bulunmamaktadır.

Fakültemiz; Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü ve Eczacılık Teknolojisi Bölümü olmak üzere 3 bölüm ve bu bölümlerin altında çeşitli anabilim dallarından oluşmaktadır.

Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü; Analitik Kimya Anabilim Dalı, Biyokimya Anabilim Dalı, Eczacılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı ve Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan oluşmaktadır. Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü; Farmakoloji Anabilim Dalı, Farmasötik Kimya Anabilim Dalı, Farmakognozi Anabilim Dalı, Klinik Eczacılık Anabilim Dalı, Eczacılık İşletmeciliği Anabilim Dalı ve Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı’ndan oluşmaktadır. Eczacılık Teknolojisi Bölümü ise; Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı, Radyofarmasi Anabilim Dalı ve Farmasötik Biyoteknoloji Anabilim Dalı’ndan oluşmaktadır. Ayrıca Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı’nın altında Kozmetoloji Bilim Dalı ve Biyofarmasötik ve Farmakokinetik Bilim Dalları bulunmaktadır.

Fakültemizde akademik personel olarak 1 Profesör, 5 Doçent ve 15 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 21 Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 11 tane araştırma görevlisi bulunmaktadır.  

Eczacılık eğitimi multidisipliner bir eğitimdir ve tıp, kimya ve ilaç bilimleri ağırlıklıdır. Eczacılık eğitimi boyunca teorik derslerin yanı sıra uygulama derslerimiz (Analitik Kimya, Farmasötik Kimya, Biyokimya, Farmasötik Mikrobiyoloji, Farmasötik Botanik, Farmakognozi, Farmasötik Toksikoloji, Farmasötik Teknoloji) fakülte bünyesinde bulunan 4 adet öğrenci laboratuvarında gerçekleştirilmektedir. Öğrenci laboratuvarlarının dışında ana bilim dallarının kendi çalışmalarını yürütmekte olduğu araştırma laboratuvarları bulunmaktadır. Laboratuvar dersleri sırasında öğrencilerimizin kendi güvenlikleri için beyaz önlük giymeleri aynı zamanda eldiven, gözlük ve bone takmaları zorunludur. Laboratuvar derslerinde gerekli olan sarf malzemeler, cihazlar ve araç-gereçler fakülte tarafından; bazı malzemeler ise öğrenciler tarafından temin edilmektedir.

Eczacılık Fakültesi’nden mezun olabilmek için öğrencilerin ilgili yönerge hükümlerine göre en az 300 AKTS’nin tamamlanması aynı zamanda stajlarını ve mezuniyet projelerini başarıyla tamamlamış olmaları gerekmektedir. Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler lisans ve yüksek lisans derecesi almaya hak kazanmaktadır.

Eczacılık diplomalarının ve bu mesleğe sahip kişilerin mesleki yeterliklerinin tanınabilmesi için Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin kamuya açık bir eczanede ya da hastanede bir eczacının denetiminde, ilaç üretim tesisi, tıbbi malzeme üretim tesisi, kozmetik imalathanesi ve/veya bu üretim alanlarıyla ilgili AR-GE merkezlerinde belirli dönemlerde staj yapmaları gerekmektedir.

Staj eğitim-öğretimi Staj I, Staj II, Staj III ve Staj IV olmak üzere dört dönemden oluşmaktadır.

Staj I: Eczacılık Fakültesi lisans eğitiminin 4. yarıyıl sonundaki yaz döneminde 1 ay (20 iş günü) süre ile yapılan stajdır. Öğrenci staj yerini kendisi belirleyebilmektedir.

Staj II: Eczacılık Fakültesi lisans eğitiminin 6. yarıyıl sonundaki yaz döneminde 1,5 ay (30 iş günü) süre ile yapılan stajdır. Öğrenci staj yerini kendisi belirleyebilmektedir.

Staj III: Eczacılık Fakültesi lisans eğitiminin 8. yarıyıl sonundaki yaz döneminde 1,5 ay (30 iş günü) süre ile yapılan stajdır. Öğrenci staj yerini kendisi belirleyebilmektedir.

Staj IV: Eczacılık Fakültesi lisans eğitiminin 9. ve/veya 10. yarıyılında, Isparta il sınırları içinde 3 ay (60 iş günü) süre ile yapılan stajdır.‍

Fakültemiz tarafından öğrencilerimizin staj dönemleri boyunca sigorta giriş ve çıkışları yapılmaktadır.

Öğrencilerimiz ders dışı zamanlarında, ilgi ve yeteneklerine göre, üniversitemizin çeşitli birimlerinde (kütüphane, bilgi işlem, kültür merkezi, spor tesisleri, kurumsal iletişim merkezi, araştırma merkezleri, laboratuvar ve atölyeler, mediko-sosyal ve beslenme birimi) ücretli olarak kısmi zamanlı çalışabilmektedirler. Bu olanaklar Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca sunulmakta olup, başvuru koşulları öğrencilere duyurulmaktadır. Fakültemize ait burs olanağı bulunmamaktadır. Yurt olanağı ise Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından sağlanmaktadır.

Türkiye’nin en büyük yerleşkelerinden birine sahip olan Süleyman Demirel Üniversitesi Eczacılık Fakültesi üniversitemizin Doğu Kampüsü’nde yer almaktadır.

 

Yayın Tarihi: 20/07/2023
Okunma Sayısı: 933